SANT ESTEVE DE CASTELLAR VELL

Doc la menciona el 1037 en el jurament del testament de l'abat Borrell de Sant Llorenç del Munt sobre l'altar de st Esteve màrtir.
1052 el succesor Odeguer la compra al bisbe Guislabert de Barcelona.
Litigis i disputes entre St Llorenç del Munt i St Cugat. St Esteve està en possessió de Sant Cugat del Vallès segons les butlles de Papa Urbà II (1098) i Calixte II (1120 el que fa es parlar del passat) mentre el bisbe Ramon Guillem (1107-1114) i Oleguer 1117 la recuperen.
XIV Guillem de Santmartí abad de St Llorenç, la recupera novament pel Munt el 1322.
Es conserva l'antiga nau romànica coberta amb volta d canó.



XIV o XV s'enderroca l'absis x allargar-la, afegeixen capçalera gòtica seguint la tipologia d'aq estil, molt estilitzada. Part afegida de la nau coberta amb volta apuntada.
Façana d ponent enrunada. Les façanes nord i sud estan en millor estat (conserven finestres doble esqueixada) La S també té la porta originària, mig punt i doble arcada interior.
Planta en forma de creu amb una nau rectangular llarga i tres absis (dos laterals tenen eix comú i perpendiculars a l'eix de la nau)
La nau està orientada en direcció occident-orient; diferenciada en tipologia i estructura (el tipus de coberta, aparell dels murs i forma de les finestres)
El tram occidental té volta de canó i reforçada per dos arcs torals reconstruits actualment.
El tram oest cobert amb volta de punta d'ametlla, tram que lliga la capçalera de 3 absis. Els 2 trams units mitjançant un cos trapezoïdal cobert amb la mateixa volta que la del tram O.
Absis ctral de planta rectangular, sembla prolongació de la nau pero més reduit en alçada i amplada. 2 absis laterals rectangulars coberts amb punta d'ametlla oberts a la nau a través d 1 arc d mig pt.
Campanar de planta rectangular situat a la façana sud, aprofita mur de la nau i mur d'occident de l'absis sud. Al nord trobem la sagristia, aprofitant el mur oriental de l'absis nord i el mur nord de l'absis central.
La il.luminació prové de finestres de doble esqueixada i arc de mig punt. Les q estan situades en la part occidental són petites i els arcs fets amb dovelles de pedra tosca amb trets constructius distintius entre elles.
Les finestres de llevant situades, gairebé totes, a la capçalera (llargues i de doble esqueixada amb arc mig punt fet amb pedra tosca ben treballada). Al costat nord de la nau trobem altra finestra que ara està tapiada i a l'interior es va refer el mur desapareguent (tot i així sembla finestra d'una esqueixada i amb arc de mig punt).
Romànic al Vallès Occidental, projecte de Fundació Cívica Oreneta del Vallés