SANT LLORENÇ DEL MUNT (MATADEPERA)
Només es conserva l'església, el campanar i galilea adossada a la façana sud. La resta d'edificacions del conjunt monàstic s'han perdut o transformades al incorporar-se a l'hostal que existeix avui dia.
A l'angle sud-oest de l'hostal es mantenen dues parets que correspondrien a antigues construccions del monestir. Tampoc trobem restes de les edificacions anteriors al monestir del XI, potser li corresponen les traces de mur que estan a ponent de l'església però no és segur.
Edifici prototípic de l'estil llombard català. Planta basilical amb tres naus, cobertes amb voltes de canó llises. És una singularitat la presència d'un transsepte gairebé al centre del recinte, cobert amb volta de canó i té cúpula vuitavada sobre trompes en la intersecció amb la nau central. Aquesta tipologia de transsepte es diferencia de la més habitual que trobem: el transsepte adossat a la capçalera. Relació amb esquemes bizantins com els que segueix el Katholikon de Hosios Lukas o també models llombards com San Salvatore de Capodiponte.
Naus rematades per absis semicirculars oberts a cadascuna de las naus mitjançant curts trams presbiterals. Absidioles llises que tenien finestra que només té l'absidiola sud. Absis té finestra central i quatre fornícules com també a Sant Vicenç de Cardona, però a Sant Llorenç els nínxols es presenten de forma aparellada que és atípic.
La majoria de pilars són de mig punt i rectangulars. Els pilars de ponent del cimbori tenen forma de 'L', així reb l'arc toral de la nau central.
Presència de quatre portes: una a la façana nord i altra a la sud del transsepte (aquesta última comunica amb el campanar). Les altres dues, rectangulars amb llinda i arc de descàrrega, estan situades una al sud i l'altra a la façana de ponent, protegida per un porxo fet de fusta del qual encara perviuen les mènsules.
Adossat a la part sud del transsepte hi ha el campanar de planta quadrada, baixeta, sense ornamentació i conté dos nivells de finestres simples. Com va quedar inacabat, la seva funció la feia una espadanya d'un ull col.locat sobre la façana ponent.
Murs sense decoració. Únicamente els absis tenen un fris d'arcuacions llombardes entre lesenes. Els volums exteriors deixen veure la seva estructura interna. La nau central és una mica més alta que les laterals.
La porta de la façana sud dóna accés a la galilea que es situa a un nivell inferior i coberta amb volta de quart de cercle.
Aparell de pedres ben escairades, sense posar-li la cura deguda a la part de l'absis. Es preten un cert joc de colors amb la utilització de diferents tipus de pedres com ocurreix a la finestra de l'absis central.
Romànic al Vallès Occidental, projecte de Fundació Cívica Oreneta del Vallés