CAPELLA DE SANT NICOLAU (SABADELL)
La primera notícia que es conserva de l'existència d'aquesta església és el document de venda d'un molí que es trobava al paratge de la Garriga, de la parròquia de Rahona, el dia 21 de desembre de 1007. El 1024, el senyor Sendred donà un molí disposat in parroechia de s. Felici de Arahona.
El 5 de febrer de 1319 és el moment de fundació del benefici de Sant Nicolau. Per aquest motiu, quan més tard es traslladi la parròquia a Sabadell, l'edifici agafarà el nom de Sant Nicolau. Tot això esdevé al voltant del mercadal i de l'església de Sant Salvador.
Edifici d'una nau i absis. Nau es disposa en sentit transversal a l'eix de l'absis. Absis de planta rectangular i cobert amb volta de canó seguit. El transsepte elevat és de planta rectangular i cobert amb volta de canó seguit, amb una orientació nord-sud i s'obre pel costat de llevant on trobem l'absis. L'espai comunicava a través d'una arcada en el mur oest i altra en el mur nord amb altres àmbits. Una arcada del mur de ponent existent fa pensar en un transsepte elevat que comunicaria amb una nau avui dia inexistent. L'arcada del costat nord, ara tapiada, donaria a la nau d'un edifici de planta de creu i on la capella de Sant Nicolau seria el braç sud. No s'han confirmat aquestes teories amb criteri arqueològic.
Il.luminació a través de cinc finestres. Les de l'absis són d'una esqueixada i col.locades en els murs sud i est. Les finestres del transsepte són d'una esqueixada; la finestra situada en el mur sud és enmarcada per una arquivolta i les dos del mur est tenen forma de creu.
L'edifici mostra restes estructurals que s'haurien de relacionar amb altres construccions però encara no s'han trobat indicis.
Es distingeixen dues parts ben diferenciades en referència a l'aparell dels murs i la funcionalitat: absis i nau. L'absis té aparell desordenat i pedres sense uniformitat. Només a la cantonada les pedres són més grans i les cares estan millor treballades. Els paraments d'aquesta zona es van revestir amb morter i encara queden restes. D'altra banda, l'aparell de la nau utilitzat fou pedres de paredar mitjanes disposades en filades horitzontals regulars. A la façana de ponent es trenca aquesta ritme regular, hi trobem una arcada amb rebliment. L'arc de la façana nord es va tapiar amb un mur de pedra de paredar col.locades en filades horitzontals uniformes.
L'absis es pensa que es va construir el segle X i, la nau, a principis del XI.
Romànic al Vallès Occidental, projecte de Fundació Cívica Oreneta del Vallés